Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oltások

 

Ma már számos, korábban akár halálos kimenetelű vagy súlyos szövődményekkel járó betegség, illetve járvány megelőzhető – köszönhetően a különböző oltásoknak. Ezek közül vannak kötelezőek, melyeket minden gyermek meg kell kapjon adott időben. Vannak választható oltások is, melyek főleg egy-egy betegség elszaporodása kapcsán kerülnek be a köztudatba. A következő táblázat az oltásokról ad tájékoztatást.

 

Életkor

Megnevezés

Leírás

Kötelező oltások

0-6 hét között

BCG (Bacillus Calmette-Guerin)

tuberkulózis ellen (általában már a szülészeti intézményben megtörténik)

betöltött 2 hónapos korban

DTPa (diftéria, tetanus, pertussis) + IPV (inaktivált poliovírus)+ Hib (Haemophilus influenzae b)

torokgyík, merevgörcs, szamárköhögés + gyermekbénulás + influenza okozta agyhártyagyulladás ellen 3 részletben

3 hónaposan

DTPa + IPV + Hib

4 hónaposan

DTPa + IPV + Hib

15 hónaposan

MMR (morbilli, mumpsz, rubeola)

kanyaró, mumpsz és rózsahimlő ellen

18 hónaposan

DTPa + IPV + Hib

ismétlés

6 évesen

DTPa + IPV

ismétlés

11 évesen

DT (diftéria, tetanusz)

emlékeztető

11 évesen

MMR

revakcináció

14 évesen

Hepatitis B

fertőző májgyulladás ellen

Választható oltások

9 hónapos kortól

bárányhimlő (varicella) ellen

2 hónapos kortól

gennyes agyhártyagyulladás (meningitis) C típusa ellen

1 éves kortól

kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen 3 alapoltás + 3 év után ismétlő oltás formájában

2 év alatt

pneumococcus okozta gennyes tüdőgyulladás és más gennyes gyulladások ellen

6 hetes kortól

rotavírus okozta járványos hasmenéses megbetegedés ellen 3 dózisban

2 éves kortól

hepatitis (fertőző májgyulladás) A típusa ellen

 

A választható oltások általában elég drágák, de orvosoddal együtt mérlegelheted, hogy melyik az, amelyikre érdemes, esetleg szükséges áldozni. A két leggyakrabban ajánlott oltás a meningococcus és a pneumococcus elleni védőoltás.

Ezeken kívül még számos oltás létezik, melyeket elsősorban azoknak javasolt beadni, akik az adott betegséggel fertőzött területekre (pl. tórpusokra) utaznak.

 

Gyakori betegségek

 

Láz és lázgörcs 

A csecsemők normál hőmérséklete 36 és 37,5 fok között szokott lenni. Ahogy növekszenek a babák, egyre valószínűbben reagálhatnak hőemelkedéssel vagy lázzal egy-egy betegségre. Esetükben a lázmérés általában végbélben történik, de az így mért hőmérsékletből 0,5 fokot le kell vonni. Ha a levont hőmérséklet 37,5 fok felett van, hőemelkedésről van szó, 38 fok felett lázról, 38,5-39 fok esetében magas lázról. A babák lázát mielőbb csillapítani kell. Ennek egyik módja a lázcsillapító kúp adása, de szükség lehet hűtőfürdőre vagy priznicre is. A hűtőfürdő menete: Engedj a kádba testmeleg vizet, fektesd bele a beteget, majd lassan engedj hozzá hideg vizet, amíg a víz langyossá nem válik! Hagyd benne vacogni kb. 5 percig, majd vedd ki, töröld meg, és fektesd vissza az ágyba! A priznic menete: vetkőztesd le a babát, csavard be a testét hideg vizes törölközővel vagy lepedővel, majd teríts rá egy száraz lepedőt vagy takarót! Ha átmelegedett a borogatás, cseréld ki! Mindkét megoldás után újra mérj lázat, és szükség esetén ismételd meg az eljárást! Ezek elég radikális módszerek, és nehezen is szokták viselni a gyerekek, de a hosszútávú károsodás megelőzése érdekében feltétlenül minél előbb csillapítani kell a lázukat. Emellett ne feledkezz meg a folyadékpótlásról sem!

Ijesztő jelenség a magas láz következtében fellépő lázgörcs. Ilyenkor a görcsös rohamokhoz hasonlóan kell eljárni: fektesd le a babát, fejét fordítsd oldalra, ügyelj, hogy ne legyen semmi a szájában, illetve hogy ne sérülhessen meg semmitől a roham alatt! Maradj mellette, majd a néhány másodperces görcs után azonnal hívj orvost!

 

Hányás, hasmenés

A babáknál elég gyakran előfordul, hogy egy-egy alkalommal hánynak vagy hígabb a székletük. Ezeket viszonylag nehéz megkülönböztetni a bukástól, illetve a vizelettel keveredett széklettől. Abban az esetben viszont, ha a hányások és a hasmenés egymás után sűrűn jelentkezik, orvoshoz kell fordulni. Az elsődleges teendő a folyadékpótlás. Ha a babád nem utasítja el, megpróbálhatod gyakrabban szoptatni, de az sem kizárt, hogy vízzel történő pótlásra is szükség lesz. A további lépéseket a gyermekorvos fogja meghatározni, és mivel a csecsemők könnyen kiszáradnak, ne halogasd a telefonálást!

 

Megfázás

A csecsemők könnyen megfáznak, ami leginkább azért jelent gondot, mert az orrdugulás akadályozza őket a légzésben. Nátha esetén minél gyakrabban szívd ki a baba orrát porszívós vagy elektromos orrszívóval! Előtte pár perccel fújj be tengerisós orrspray-t, utána pedig használj valamilyen csecsemőknek való orrcseppet (pl. gyerek Nasivint)! Ha köhög is a baba, érdemes adni neki köptetőt, de csak néhány napig, mert hosszabb alkalmazás esetén pont a köptető fog köhögést okozni. (A köptetőket, nyákoldókat legkésőbb délután be kell adni, hogy ne zavarják az éjszakai alvást.)

 

Fülgyulladás

A fülgyulladás leggyakoribb jele a fájdalom miatti hosszadalmas sírás, esetleg a szopás, illetve nyelés elutasítása, valamint sárgás vagy zöldes fülzsír ürülése. Gyógyításához antibiotikumra van szükség, ezért mindenképp fordulj orvoshoz!

 

Asztmatikus hörghurut

Az asztmatikus hörghurut a hörgők valamilyen külső tényezőre való érzékenység folytán kialakuló gyulladásos megbetegedése, ami eleinte nátha, majd fulladó köhögés formájában jelentkezik. Kezelése mindenképpen orvosi feladat.

 

Krupp

A krupp a gége gyulladásos megbetegedése, ami orrfolyással, lázzal és jellegzetes „ugató” köhögéssel, gyakran légzési nehézséggel jár. Ha ilyet tapasztalsz, hívj orvost! A tüneteket a hideg és párás levegő enyhíti. Télen vidd ki sétálni a babát, melegebb időben folyass hideg vizet és üldögéljetek mellette egy darabig!

 

Allergia

Az allergia lehet szénanátha, ételérzékenység vagy ekcéma. A kiváltó okok felkutatásához allergiavizsgálatot kell végezni, mely minden esetben orvosi segítséget igényel.

 

Fertőző gyermekbetegségek

 

Vannak bizonyos fertőző betegségek, melyeknek legjellemzőbb beszerzési helye a gyermekközösség. Van közöttük kifejezetten veszélyes, de van olyan is, amelyiket inkább csak járványos elterjedése miatt kell különös gonddal kezelni. A következő táblázatban megtalálhatók a leggyakoribb fertőző gyermekbetegségek.

 

Megnevezés

Tünetek, jellemzők

Lappangási idő

Kezelés

Bárányhimlő

enyhe láz, rossz közérzet, viszkető, piros kiütések a mellkason, majd a törzsön és az arcon, melyek idővel hólyagosodnak

18-21 nap

a viszketés megelőzése, enyhítése, zuhanyozás

Rubeola

rossz  közérzet, duzzadt nyaki nyirokcsomók, fényes, rózsaszín kiütések az arcon, majd a testen

14-18 nap

nincs kezelés (nagyon fontos a várandós anyák elkerülése)

Kanyaró

megfázáshoz hasonló tünetek, láz, fehér foltok a szájüregben, piros kiütések a fül mögött, majd az arcon és a testen, súlyos szövődményekkel járhat

11-14 nap

lázcsillapítás, sok folyadék, orvosi ellátás (a védőoltás miatt már ritka)

Mumpsz

láz, rossz közérzet, duzzadt fültőmirigy, nyelési nehézség, súlyos szövődményekkel járhat

14-18 nap

lázcsillapítás, sok folyadék, pépes ételek, orvosi ellátás (a védőoltás miatt már ritka)

Skarlát

láz, fejfájás, hányás, torokgyulladás, „málnaszerű” nyelv, kiütések az arcon, majd a testen, súlyos szövődményekkel járhat

pár óra-5 nap

orvosi ellátás

Szamárköhögés

megfázáshoz hasonló tünetek, láz, majd köhögési rohamok és hányás, súlyos szövődményekkel járhat

7-14 nap

a köhögési rohamok után etetés és itatás, orvosi ellátás, kórházi megfigyelés (a védőoltás miatt már ritka)

Agyhártyagyulladás

láz, hideg végtagok, rossz közérzet, aluszékonyság, étvágytalanság, sírás vagy nyögés, csillogó arc, de üres tekintet, fényérzékenység, nyaki merevség, nyomásra elhalványuló bevérzéses pontok, a kutacs felett kidomborodó bőr

?

azonnali orvosi és kórházi ellátás (egyes típusai ellen már van védőoltás)

 

Csecsemő- és kisgyermekkori bőrproblémák

 

Anyatejes kiütés

A 3-4. hét környékén az anyatej minőségi átalakulása következtében a baba arcán és nyakán, esetleg a válláig lehúzódóan piros, hólyagos, később pattanásszerű kiütések jelenhetnek meg. Ezek elég csúnya látványt nyújtanak, de nem veszélyesek, általában néhány hét alatt maguktól is elmúlnak. Jó esetben nincs szükség semmilyen kezelésre, de ha súlyosbodnak, az orvos írhat fel rá krémet. Előfordulhat, hogy a kiütések környezetében kiszárad a bőr, ilyenkor érdemes popsikrémmel kenni.

 

Melegkiütés

Kimelegedés következtében megjelenő jellegzetes, apró, piros pöttyök, melyek a kimelegedést okozó ruhadarabok eltávolítása és egy kis langyos vizes kendővel történő áttörlés után hamar elmúlnak.

 

Koszmó

Ez a hajas fejbőrön megjelenő, akár a szemöldökre is átterjedő, sárgás, korpaszerű lerakódás elég gyakori a csecsemőknél. Kend be az adott területet babaolajjal, majd hajmosás után keféld ki a haját sűrű kefével. A könnyebb és hatékonyabb kezeléshez ma már kapható kifejezetten koszmó elleni sampon és hajkefe.

 

Szájpenész

Elég gyakori betegség a nyelven, szájpadláson és a szájnyálkahártya egyéb területein fehér foltok formájában megjelenő gomba. Az anyatejes vagy tápszeres lepedéktől az különbözteti meg, hogy nehezebben távolítható el, gyakran fájdalmat okoz (ezzel együtt a szopás elutasítását), és olykor felfedezhető a végbélnyílás környékén is. Kezeléséhez a gyermekorvos szokott felírni különböző gombaölő szereket. Fontos, hogy ne csak a baba száját ápold, hanem szoptatás előtt a mellbimbót, cumi használata esetén pedig a cumit is fertőtlenítsd.

 

Csalánkiütés

Jellegzetes, hólyagos kiütés, amit valamilyen étel vagy egy anyag bőrrel érintkezése következtében fellépő allergia okoz, de általában gyorsan elmúlik. Hideg borogatással és a gyógyszertárban kapható rázókeverékkel hűsítheted a bőrt. Súlyos esetben fordulj orvoshoz!

 

Ekcéma

Az ekcéma az arcon és a hajlatokban megjelenő száraz, viszkető, kisebesedő foltokban észlelhető. Ezt is allergia okozza, de már komolyabb tünet. Nehezen gyógyítható és könnyen elfertőződhet, ezért feltétlenül orvosi ellátást igényel.